WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush zal de komende jaren gemakkelijker handelsakkoorden kunnen afsluiten. Het Huis van Afgevaardigden stemde donderdag in met een wet die de president vergaande bevoegdheden geeft in handelsbesprekingen. Het Congres kan in de toekomst een eventueel handelsakkoord alleen nog maar afwijzen of aannemen, niet meer wijzigen.

Bush had de afgelopen tijd druk geleurd met de 'Trade Promotion Authority

Vanaf 1994 heeft een Amerikaanse president een dergelijke volmacht op het gebied van handel niet meer gehad. Democraten en Republikeinen konden het de afgelopen jaren niet eens worden hoe om te gaan met milieu- en werknemersbelangen in handelsbesprekingen. In het Huis van Afgevaardigden stemden nu de meeste Democraten tegen en de Republikeinen voor. De Senaat behandelt de wet volgende week.

Er is Bush, en zijn handelsgezant Robert Zoellick, veel aan gelegen om de 'Trade Promotion Authority' binnen te slepen. Zo zijn er bilaterale akkoorden met Singapore en Chili in de maak en wil Bush een vrijhandelszone voor het Amerikaanse continent realiseren. Bovendien begint de wereldhandelsorganisatie WTO volgende maand onderhandelingen over verdere liberalisering van de wereldhandel.

Het Huis van Afgevaardigden heeft de regering-Bush wel enkele beperkingen opgelegd. Voor bijvoorbeeld textiel en citrusvruchten mogen de Amerikaanse grenzen niet te ver worden opengesteld.