ZOETERMEER - Numico is het afgelopen jaar diep in de rode cijfers gedoken. Het voedingsconcern boekte een verlies van ruim ,6 miljard euro. Daar stond in 2001 nog een nettowinst, aangepast voor afgestoten onderdelen, van 230 miljoen euro tegenover. De omzet daalde met 4,8 procent tot bijna 4 miljard euro, blijkt uit de jaarcijfers die Numico donderdag voorbeurs publiceerde.

De nettowinst werd gedrukt door afschrijvingen en eenmalige kosten. Deze lasten niet meegerekend, kwam de winst van Numico uit op 313 miljoen euro.

Numico zegt zijn Amerikaanse dochter Rexall Sundown waarschijnlijk nog voor juli te verkopen. Ook de toekomst van de vitaminewinkels van CNG is binnen Numico onzeker. De resultaten vallen tegen en het bedrijf overweegt CNG van de hand te doen als dit de komende anderhalf jaar niet verbetert.

Numico is bezig de accenten van zijn bedrijfsvoering te verleggen. Daarbij neemt het voedingsconcern grotendeels afscheid van zijn vitaminetak om zich te concentreren op babyvoeding en klinische voeding.

De twee voedingspoten boekten het afgelopen jaar betere omzetcijfers, aldus Numico. Bij de babyvoeding steeg de omzet met miljoen euro, ofwel 3,1 procent. Klinische voeding zag een omzetgroei 43 miljoen euro. Dat is een toename van 9,1 procent.