BUENOS AIRES - Het Hooggerechtshof van Argentinië heeft bepaald dat de omzetting, vorig jaar januari, van dollarrekeningen in rekeningen in pesos ongrondwettelijk is. De uitspraak vergroot de kans dat Argentijnse burgers hun oude rekeningtegoeden weer in dollars kunnen terugeisen. Analisten schatten in dat geval de totale terugbetalingen op tientallen miljarden dollars.

De uitspraak werd met luid gejuich begroet door enkele honderden Argentijnen die zich voor het gebouw van het Hooggerechtshof in Buenos Aires hadden verzameld. De rekeninghouders krijgen mogelijk niet alleen hun destijds ingelegde geld terug, maar kunnen er door de koersdaling van de peso veel meer mee doen.

Verplichte conversie

De uitspraak die het hof woensdag deed, kwam na een klacht van de provincie San Luis tegen de staatsbank Banco de la Nacion. De Midden-Argentijnse provincie protesteerde tegen de verplichte dollarconversie waarbij rekeninghouders grote sommen geld verloren. San Luis zette vorig jaar in totaal 247 miljoen dollar om in rekeningen in pesos.

Juridische deskundigen gaan er vanuit dat de uitspraak gaat gelden voor alle in Argentinië omgezette rekeningen. Probleem is dat de banken van het armlastige land geen dollars hebben. Om die reden werden vorig jaar de rekeningen omgezet in pesos.

Koersval

Bijkomend probleem is dat de peso in de loop van de tijd stevig is gedaald, maar dat uitbetaling dient te geschieden in de koersverhouding van vorig jaar januari. Banco de la Nacion heeft zestig dagen de tijd om met San Luis af te spreken hoe de provincie te betalen.

De uitspraak wordt gezien als een terugkeer van de rechtszekerheid voor de burgers, maar brengt president Eduardo Duhalde in de problemen. Hij hoopte dat de kwestie over de presidentsverkiezingen van eind april getild kon worden. Nu overweegt hij het uitschrijven van een dollarobligatie om de gedupeerde rekeninghouders te compenseren. Daarmee voorkomt hij een mogelijk bankroet onder banken.