ASSEN - Een partij van 4500 t-shirts met daarop de tekst DD-Reizen aan de voorkant en Costa del Snol aan de achterkant, wordt vernietigd.

Dat zijn de verkoper, textielketen Henk ten Hoor, en reisbureauketen D-Reizen donderdag overeengekomen bij de voorzieningenrechter in Assen.

De gele t-shirts waren na eerdere sommaties al uit de tachtig winkels gehaald, maar liggen nu nog op het hoofdkantoor van Henk ten Hoor in Hoogeveen.

Er zijn inmiddels wel bijna vierhonderd exemplaren verkocht op diverse plaatsen in Nederland.

Bakkeleiden

Beide partijen bakkeleiden de afgelopen twee weken met elkaar over de ludieke t-shirts. Volgens de directie van Henk ten Hoor waren ze slechts bedoeld als parodie op de reclamecampagne van D-Reizen met teksten als Curagauw en Meteenarife. De directie van Henk ten Hoor vond de campagne "een beetje flauw" en wilde er de draak mee steken, meer niet.

De directie van D-Reizen kon er de humor echter niet van inzien en vond dat de naam van de reisorganisatie beschadigd raakte. Na overleg en sommaties stuurde Henk ten Hoor op 16 juli een fax naar de winkels dat de gewraakte kledingstukken niet meer mochten worden verkocht.

Kort geding

Een medewerker van D-Reizen wist na die datum echter nog de hand te leggen op een DD-Reizen t-shirt bij een van de filialen. Daarop spande D-Reizen een kort geding aan.

Tijdens de rechtszaak beriep Henk ten Hoor zich aanvankelijk op het recht van parodie in een vrije samenleving. De rechter wisten de partijen echter om de tafel te krijgen voor een akkoord.

Schadevergoeding

Ze zijn niet alleen overeengekomen dat de t-shirts worden vernietigd, maar ook dat Henk ten Hoor een schadevergoeding van 2500 euro betaalt, geld dat wordt overgemaakt op een door D-Reizen te bepalen goed doel.