AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een toezichtmaatregel op ABN Amro en kantoren van de bank in New York en Chicago ingetrokken. Dat maakte DNB donderdag bekend.

De maatregel werd aan ABN Amro opgelegd omdat de bank zich in de Verenigde Staten niet voldoende wapende tegen onder meer witwaspraktijken. De maatregel werd op 19 december 2005 ingevoerd.

Volgens DNB heeft ABN Amro inmiddels voldaan aan de noodzakelijke verbeteringen als het gaat om Amerikaanse wetten. De Amerikaanse toezichthouders hebben de maatregelen nog niet ingetrokken, zo liet een zegsman van DNB weten.

Boete

In december 2005 werd ABN Amro een boete opgelegd van 75 miljoen dollar. Bij kantoren van ABN Amro in Amerika zouden regels rondom dollartransacties naar rekeningen in landen als Iran en Libië niet goed zijn opgevolgd. Dat bleek destijds uit onderzoek van de controledienst OFAC van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Na de boete beloofde ABN Amro beterschap.

Een ABN Amro-woordvoerder reageerde verheugd. ,,We hebben ongelooflijk veel werk verricht om dit voor elkaar te krijgen. We zien dit als een eerste stap en wachten op de beslissing van de autoriteiten in de Verenigde Staten.''

Toestemming

Door de maatregelen moet ABN Amro bij overnames in de Verenigde Staten speciale toestemming vragen. Als ook de Amerikanen hun maatregelen intrekken, valt deze plicht weg.