AMSTERDAM - Onzekerheid over de wereldpolitiek en matige vooruitzichten op economische verbetering houden de effectenbeurzen in de greep. Somberheid overheerst omdat duidelijk positieve signalen ontbreken.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Wall Street verloor daardoor dinsdag en kreeg woensdag navolging van de Europese pendanten. In de Verenigde Staten speelde ook het wat negatieve oordeel van president Alan Greenspan van het Amerikaanse centralebankenstelsel over de huizenprijzen mee, evenals de opmerkingen van superbelegger Warren Buffett dat er nog lucht zit in de aandelenkoersen.

In Amsterdam leidde de combinatie van factoren rond het middaguur tot een verlies van 3,32 punten (1,3 procent) voor de AEX-index op 253,82 punten. De CAC-index in Parijs daalde 0,8 procent. De DAX-index in Frankfurt gaf 0,6 procent prijs en de FTSE-100 in Londen moest iets meer dan 1 procent inleveren.

Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer kreeg een klap met de zweep. De beurskoers duikelde 7 procent wegens tegenvallende vooruitzichten voor verbetering dit jaar. Het eerste halfjaar wordt weer zwaar, zo gaf de directie woensdagochtend aan. De jaarresultaten van de Naardense distributeur waren eerder al in grote lijnen bekend en een beurshandelaar noemde de reactie van de beurs dan ook wat overdreven. Met automatiseerder Getronics was Hagemeyer de grootste daler.

LogicaCMG

Het verlies voor LogicaCMG beperkte zich tot 1,2 procent. De ICT-dienstverlener lijkt het lek boven water te hebben, maar schrapt extra arbeidsplaatsen en houdt een vooruitzicht voor dit jaar nog voor zich.

Alleen Numico, Heineken en VNU hadden nog enig plezier in de AEX. Numico, dat donderdag met cijfers komt, won eindelijk weer wat (ruim 4 procent) terug van de fikse tikken die het voedingsconcern de afgelopen periode heeft gekregen. Heineken is stabiel en daardoor een zekere factor in de onstuimige financiële wereld. De bierbrouwer pakte er 2,5 procent bij. Uitgever VNU daalde de afgelopen periode flink en kon woensdag iets herstellen door een plus van 0,6 procent.

Bij de lokale fondsen werden de prestaties van het industriële conglomeraat Aalberts gewaardeerd met een plus van 2,25 procent. Het uitdijende concern presenteerde een stijgende winst en omzet.

Orange was in Parijs een belangrijke stijger met een koerswinst van 2 procent. De mobieletelefonieaanbieder van France Télécom blijkt operationeel goed te draaien, zo maakten de jaarcijfers duidelijk. Met moederconcern France Télécom ging het in 2002 minder en dat uitte zich in een 0,2 procent lagere koers op de Franse beurs.

Euro

In de Europese valutahandel wist de euro net niet de psychologisch belangrijke grens van 1,10 dollar te slechten. De munteenheid noteerde 1,0960 dollar, nog altijd een forse winst ten opzichte van de 1,0880 aan het slot van de handel dinsdag. In ponden sterling ging de eurokoers licht omhoog, van 0,6880 naar ,6885 pond.

Volgens valutahandelaren heeft de populariteit van de euro niets te maken met de kracht van de Europese economie. Het is een wedstrijd welke munteenheid de minst aantrekkelijke is, zo verklaarde een analist dinsdag al. De dollar en de Japanse yen gaan als gevolg van de dreigingen in het Midden-Oosten en het Verre Oosten meer in de verkoop.

De dollar stond woensdagochtend extra onder druk doordat de Amerikaanse minister van Financiën, John Snow, zich niet "bijzonder druk" zegt te maken over de recente daling van de dollarkoers.