DEN HAAG - De overheid moet met een 'gouden aandeel' belangrijke bedrijven kunnen beschermen tegen ongewenste buitenlandse overnames. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Het parlement reageert hiermee op een pleidooi van handelscommissaris Peter Mandelson van de Europese Commissie om dit speciale aandeel met vetorecht mogelijk te maken. In eerdere uitspraken heeft het Europese Hof van Justitie het gouden aandeel verboden.

Marktwerking

"Via de staatsbedrijven is er ontzettend veel geld beschikbaar. Op die manier is er geen sprake meer van marktwerking", aldus CDA-Kamerlid Frans de Nerée.

De VVD wil de discussie best voeren, maar VVD-Kamerlid Frans Weekers ziet op voorhand weinig aanleiding weer een gouden aandeel te introduceren. Volgens hem moet Nederland niet te snel in "een protectionistische kramp" schieten.

"Brussel moet erkennen dat het aandeelhouderschap een rol speelt om publieke belangen te dienen", stelt Tweede Kamerlid Ferd Crone van de PvdA woensdag. Ook het CDA en de SP willen dat er actie wordt ondernomen tegen vijandige overnames door staatsbedrijven.

Overnamepad

Steeds meer EU-landen maken zich zorgen over de invloed van staatsgefinancierde investeringsfondsen uit Rusland, China en de Golfstaten die in Europa op overnamepad gaan. Met gouden aandelen moeten deze instellingen worden tegengehouden.

Onder druk van het Europese Hof verkocht Nederland eind vorig jaar zijn laatste gouden aandeel. Het ging om een speciaal aandeel in postconcern TNT. Een jaar eerder deed de overheid al afstand van haar gouden aandeel in telecombedrijf KPN.

Opkopen

In tegenstelling tot de Tweede Kamer zijn investeerders minder enthousiast over gouden aandelen. Volgens hen verminderen deze vetorechten de beurswaarde van bedrijven juist omdat overnamekandidaten hen minder gemakkelijk kunnen opkopen.