AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam was dinsdagochtend de grootste daler van de Europese handelsvloeren. De AEX-index leverde ruim 3 procent in en dook onder de grens van 260 punten. Ook de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kleurden gedurende de hele ochtendhandel rood.

Beursstemming (video): Beleggers stappen uit!
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Minder verlies Getronics.
Ordina boekt fors verlies, vooruitzichten ook slecht. Hunter Douglas voert winst op.

De AEX kent sinds dinsdag weer 25 fondsen. Nieuwkomer IHC Caland bood de graadmeter geen steun. Het aandeel daalde 40 cent tot 39,60 euro. Het voormalige MidKap-fonds vervangt het failliet gegane KPNQwest, dat vorig jaar zomer van de beurs verdween. De graadmeter stond tegen het middaguur 8,16 punten lager op 259,38.

Analisten weten de mineurstemming aan enkele oorzaken. "In Amerika vielen de macro-economische cijfers tegen en ook in Europa stemmen ze dinsdag niet hoopvol", aldus een handelaar. Volgens hem is er verder geen reden tot enthousiasme onder beleggers. "Het hele Irak-gebeuren lijkt langer te gaan duren dan verwacht en cijfers die in Nederland loskomen zijn weinig richtinggevend."

In de stroom jaarcijfers van dinsdag kon alleen Hunter Douglas een meevaller presenteren. Het aandeel steeg 0,8 procent tot 26,82 euro. Getronics, dat een verwacht verlies publiceerde, won 1 cent op 16 eurocent.

Unilever

Onder de hoofdfondsen schaarde Unilever zich tussen de beperkte groep winnaars, met een koerswinst van 45 cent op 52,45 euro. Verzekeraar Aegon moest flink inleveren. Het aandeel daalde 67 cent tot 8,85 euro, een verlies van ruim 7 procent. Beleggers vrezen dat Aegon, dat donderdag cijfers publiceert, in navolging van andere verzekeraars in Europa het dividend zal terugschroeven.

Midkap

De MidKap-index telt sinds dinsdag diverse vastgoedfondsen. Onder meer Rodamco Europe, Wereldhave en fondsen van Vastned draaien er in mee. Hun plek gaat ten koste van onder meer Laurus, Corus en PinkRoccade. De aanpassingen hielpen de MidKap niet in de plus. De graadmeter stond 1,58 punten lager op 248,38.

De beurs in Frankfurt stond aan het eind van de ochtend 1,6 procent in de min. Londen was toen 0,9 procent lager. Parijs liet ,9 procent liggen.

De lagere koersen vonden hun oorsprong in New York. Op de effectenbeurs daar waren maandag de beursindices naar beneden gegaan nadat bekend was geworden dat de industriële bedrijvigheid in de VS was afgenomen.

Op de beurs in Londen was vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce in de hogere regionen te vinden na de bekendmaking dat het dividend op peil blijft. Er was een halvering van de uitkering aan de aandeelhouders verwacht. Het aandeel was 2,5 procent hoger na eerder op een winst van 4,35 procent te hebben gestaan. Het farmaconcern GlaxoSmithKline daarentegen was met een koersdaling van 3,9 procent in de onderste regionen te vinden. Het concern had een patentzaak in de VS verloren. Het gaat daar wel tegen in beroep.

Vrijwel alle auto-aandelen stonden in de min. De autoverkoop in de VS is in januari stevig afgenomen. Porsche verkocht maar liefst procent minder en moest dat bekopen met een koersdaling van 8 procent. BMW was 5,6 procent lager, DaimlerChrysler verloor 2,35 procent en Volkswagen raakte 1,8 procent van zijn koers kwijt. Onderaan in de Duitse beursindex was het reisconcern TUI te vinden. Het aandeel daalde ruim 8 procent nadat zakenbank UBS Warburg het koersdoel van het concern had verlaagd.

Euro

De dollar zakte als gevolg van de tegenvallende industriële productie in de VS. De euro liep daardoor op tot boven de 1,09 dollar met aan het eind van de dinsdagmorgen een koers van 1,0915. De slotkoers van maandag lag op 1,0835 dollar. Tegenover de Britse munteenheid ging de euro van 0,6870 naar 0,6900 pond.