AMSTERDAM - Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander hebben een formeel bod uitgebracht op ABN Amro. Dat liet het trio vrijdag weten. De banken bieden, zoals eerder aangekondigd, 71,1 miljard euro.

Uit het zogenoemde biedingsbericht blijkt dat de banken hun bod gestand willen doen als minstens 80 procent van alle aandelen is aangemeld. Aandeelhouders kunnen hun stukken aanmelden tot en met 5 oktober 15.00 uur.

Barclays

De verwachting is dat aandeelhouders hun stukken nog even op zak houden. Ze willen eerst eens zien of de Britse rivaal Barclays nog een hoger bod in petto heeft.

Barclays liet eerder weten een verbetering van zijn bieding, circa 65 miljard euro in aandelen, te overwegen. Uiterlijk 6 augustus kan de bank hier nog mee komen.

Toestemming

Het slagen van het bod hangt ook af van aandeelhouders van het trio, die nog toestemmming moeten geven voor de plannen. Bij Fortis is het extra spannend.

De bank vraagt het groene licht voor een monsteremissie van maximaal 15 miljard euro om de overname te financieren. De vergadering hierover is ook op 6 augustus. Minstens 75 procent van de aandeelhouders moet akkoord gaan.