UTRECHT - Ordina heeft afgelopen jaar de pijn van het slechte economische tij gevoeld. De nettowinst van het Utrechtse automatiseringsbedrijf daalde met 38 procent tot 18,1 miljoen euro. In 2001 bedroeg de winst nog 29,2 miljoen euro. De omzet van Ordina verminderde tot 397,6 miljoen euro, 10 procent minder dan een jaar eerder.

Analyse: Ordina is kansloos in deze markt (video)

Ordina wijt de daling van het resultaat aan de groeivertraging van de economie, die de prijzen en de bezettingsgraad onder druk heeft gezet. Bestuursvoorzitter R. Kasteel schat dat de markt voor ICT-diensten in Nederland afgelopen jaar met ruim 15 procent is gekrompen.

Ondanks de terugval van de nettowinst is Ordina niet ontevreden over het afgelopen jaar. Kasteel stelt in een toelichting op de cijfers dat zijn bedrijf onder moeilijke omstandigheden marktaandeel heeft gewonnen. Voorts wijst de automatiseerder erop dat de winst voor aftrek van diverse kosten niet afwijkt van de neerwaarts bijgestelde belofte van eind augustus.

Ordina verwacht in het lopende boekjaar geen herstel van de markt. "Dit zal zijn weerslag hebben op het omzetvolume van Ordina", aldus het bedrijf, dat geen concrete winstvoorspelling doet. De resultaten over het eerste halfjaar van 2003 zullen bovendien aangetast worden door de reorganisatie die het bedrijf vorige maand heeft aangekondigd. Hiervoor heeft Ordina 7,5 miljoen euro opzij gelegd.