AMSTERDAM - Ahold had niet enkele dagen mogen wachten met het bekendmaken van het boekhoudschandaal in de Verenigde Staten. Het supermarktconcern heeft daarvoor niet de verplichte ontheffing voor het stilhouden van koersgevoelige informatie bij de effectenbeurs aangevraagd, aldus een woordvoerder van Euronext maandag.

De beurs reageerde daarmee op toezichthouder AFM. Diens voorzitter A. Docters van Leeuwen zei maandag in NRC Handelsblad dat Ahold "zeer waarschijnlijk" geen beursregels heeft overtreden toen het de beurs en publiek vier dagen lang informatie onthield. Normaal moeten beursgenoteerde bedrijven koersgevoelige informatie 'terstond' bij de beurs bekendmaken. Europese regels staan echter uitzonderingen toe, wees Docters van Leeuwen erop. Bedrijven die in de problemen zijn mogen de koersgevoelige informatie tijdelijk achterhouden, omdat zij anders in hun voortbestaan zou zijn bedreigd.

Ontheffing bij de beurs

Die uitzondering is in theorie mogelijk, aldus Euronext, maar dan moet wel ontheffing bij de beurs worden aangevraagd. "Dat is niet gebeurd", aldus de woordvoerder. De AFM vindt ook dat koersgevoelige informatie alleen mag worden stilgehouden met toestemming van de beursautoriteiten.

Ahold maakte vorige week maandag bekend dat bij dochter US Foodservice boekhoudfraude was geconstateerd. Bovendien liet het weten onregelmatigheden bij de Argentijnse dochter Disco te onderzoeken en stapte topman C. van der Hoeven op. De koers van het aandeel zakte daarop volledig in elkaar en verloor meer dan tweederde van zijn waarde.

Euronext wist van niets

Ahold stelde de AFM vier dagen eerder op de hoogte van de problemen. Beursbedrijf Euronext wist echter tot de bewuste maandag van niets, maar stelt dat de AFM ook de beurs had moeten inlichten. De handel in aandelen is de dagen voor de bekendmaking van Ahold gewoon verder gegaan, maar had wellicht stilgelegd moeten worden omdat de kans op handel met voorkennis mogelijk was, zo stelt de beurs.

Handel met voorkennis

AFM vindt niet dat de beurs ingelicht had moeten worden. Toen Ahold de onregelmatigheden bij de toezichthouder meldde, is de onderneming gewezen op de regels over koersgevoelige informatie. "We hadden niet het idee dat Ahold zich daar niet aan zou houden en hebben het daarom niet aan Euronext doorgegeven", aldus een woordvoerder van AFM. Zowel AFM als Euronext onderzoekt of er sprake is geweest van handel met voorkennis.