AMSTERDAM - ABN Amro gaat met Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander spreken over het verbeterde bod dat het trio heeft uitbracht. Dat liet de bank woensdag weten. Met Barclays gaat ABN Amro overleggen wat de gevolgen zijn van de bieding voor hun fusieplan.

ABN Amro zei beide biedingen op een "eerlijke en transparante manier" te behandelen. Maandag bracht het bankentrio een bod uit van ruim 71 miljard euro op ABN Amro, bijna geheel in contanten. Barclays deed in april een bod in aandelen dat een waarde vertegenwoordigt van ongeveer 65 miljard euro.

ABN Amro deed verder de geruststellende mededeling aan het bankentrio dat er geen plannen zijn om na dochteronderneming LaSalle nog meer grote onderdelen van de hand te doen. Dat was een door het trio gestelde voorwaarde voor het nieuwe bod.

Tevreden

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageerde tevreden. "Het is hoopvol dat men bij ABN Amro nu inziet hoe de raad van commissarissen en het bestuur met dit proces moeten omgaan. Het is alleen jammer dat ze dit zo laat inzien", zei woordvoerder Paul Coenen.

Op donderdag dient een rechtszaak tussen de VEB en ABN Amro. De beleggersclub wil dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam drie onafhankelijke commissarissen benoemt die het overnameproces in goede banen moeten leiden.

Ontwikkeling

"Naarmate die zitting nadert, komen de partijen steeds dichter tot elkaar. Dat is een goede ontwikkeling", zei Coenen. Of de aankondiging van ABN Amro de rechtszaak overbodig maakt, wilde hij niet zeggen.

"Maar we staan open voor een gesprek", aldus de zegsman. De Nederlandsche Bank (DNB) liet woensdag weten ook zijn zegje te willen doen tijdens de rechtszaak.

Bal

Met het verbeterde bod eerder deze week legde het trio de bal weer bij Barclays. De bestuursvoorzitter van de Britse bank John Varley liet weten voldoende mogelijkheden te hebben om zijn bod op ABN Amro te verbeteren.

Plannen om de handen ineen te slaan met een andere bank heeft Barclays niet, zo zei hij.

Veranderen

"Hebben we de behoefte om onze structuur te veranderen? Nee. Hebben we de mogelijkheden om iets te veranderen? Ja, die hebben we", zei Varley tegen de Spaanse krant Expansion en het Franse Les Echos. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is Barclays van plan zijn bod te verbeteren door een deel ervan in contanten te betalen.

Uiterlijk op maandag moeten zowel het consortium als Barclays hun biedingsbericht indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Verwacht wordt dat Barclays een eventele verbetering van zijn bod nog voor die dag openbaar maakt.