AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben de duidelijke winsten waarmee ze de handelsweek begonnen in de loop van maandagochtend grotendeels prijsgegeven. De vier toonaangevende graadmeters in Europa schipperden tegen het middaguur allemaal tussen de min en de plus.

Beursjournaal (video): Recordverlies KPN, beter vooruitzichten.

Beursstemming (video): 'Nieuwe' AEX begint licht hoger.

De financiële fondsen trokken de beeldbepalende AEX-index in Amsterdam omlaag. De zwaargewichten ABN Amro, ING en Aegon kleurden rood. Fortis wist zich daaraan te onttrekken met een winst van 2 cent op 12,74 euro. De AEX stond op 266,72 punten, een winst van ,51 punt ofwel 0,2 procent.

"Het is een lastig en verdeeld beeld", aldus een analist. "De financials staan opeens weer in de min, terwijl daar geen duidelijke reden voor is." Afgelopen week bewogen de koersen van banken en verzekeraars mee met die van Ahold.

Het supermarktconcern noteerde maandag echter een stevige winst met 23 cent op 3,73 euro, een stijging van 6,6 procent. "Dat komt door de geruchten in de markt dat het Britse Tesco een bod op Ahold wil uitbrengen. Zulke speculaties zorgen bijna altijd voor een koersstijging. Beleggers verwachten dat het bod hoger zal liggen dan de openingskoers."

Tussen de stijgers in de AEX zat ook KPN. Het telecomconcern publiceerde voorbeurs jaarcijfers die licht boven de verwachting van analisten uitkwamen. Het aandeel werd beloond met een winst van cent op 6,20 euro, een plus van 0,8 procent. De uitgever en datahandelaar VNU kreeg er 33 cent bij op 20,74 euro, nadat de bekendmaking dat zijn minderheidsbelang in Independent Media Holding is verkocht.

Midkap

Ook de index voor middelgrote fondsen, de MidKap, kon de zwarte cijfers maandag niet lang vasthouden. De graadmeter stond rond het middaguur licht in de min: 0,76 punten op 252,90. Tot de verliezers behoorde Nutreco, dat schade kan ondervinden van de uitbraak van klassieke volgelpest. Het aandeel ging 34 cent terug op 12,26 euro. Dat staat gelijk aan een daling van 2,7 procent.

De andere beurzen in Europa raakten eveneens gaande de ochtend een deel van hun eerdere winst kwijt. De beurs van Londen stond zelfs 0,15 procent in de min. Frankfurt stond op een winst van 0,5 procent en Parijs deed het 0,4 procent beter dan vrijdag bij het eind van de handel.

Over het algemeen heerste op de beursvloeren de mening dat een oorlog tegen Irak op zich zal laten wachten of wellicht helemaal niet zal plaatsvinden. Irak vernietigde in het weekeinde een aantal raketten.

Op de beurs van Londen stal GKN de show met een koerssprong van ruim 10 procent. Dit concern, dat onder meer voor de luchtvaart produceert, had resultaten bekendgemaakt die de verwachtingen ruimschoots overtroffen. Uitgever Pearson (onder meer de Financial Times) zat na bekendgemaakte jaarcijfers die de doelstellingen hadden gehaald, ook hoog in de index met een koersstijging van 3,25 procent.

Op de beurs van Frankfurt was Wella 3 procent hoger na berichten dat het Amerikaanse Procter & Gamble er 5 à 6 miljard euro voor wil neertellen. Dat het concern Wella wil overnemen, is al vaker bericht, maar totaalbedragen werden tot nu toe niet genoemd.

Euro

De euro stond an het eind van de maandagmorgen op 1,0800 dollar. Dat was iets hoger dan de 1,0770 dollar die vrijdag bij het eind van de handel werd opgetekend. Tegenover het pond sterling liep de euro op van 0,6835 naar 0,6855.