ZAANDAM - Koninklijke Ahold nv had al maanden onenigheid met zijn accountant Deloitte & Touche over de recent aan het licht gekomen boekhoudschandalen. Dit staat in een anonieme brief die vorige week reeds aan De Telegraaf en NRC Handelsblad gestuurd is.

Ahold werd vorige week vrijdag door journalisten gewezen op de brief, maar heeft zelf pas deze week een kopie gekregen, zegt Ahold-woordvoerder Annemiek Louwers.

De brief is niet gedateerd.

Deloitte & Touche weigert de goedkeurende verklaring voor de jaarcijfers af te geven, stelt de briefschrijver, waardoor 'de publicatie van de jaarcijfers wordt uitgesteld'.

De brief somt een aantal punten op, die hieronder worden weergegeven:

- 'Ahold neemt de omzet en winst van dochter ICA Ahold, waarin het 50% heeft, al jaren voor 100% in de boeken op.'

- 'Bij de Argentijnse levensmiddelenketen blijken forse steekpenningen betaald te zijn en nog steeds te worden. Door de locale topdirectie zijn prive-huizen betaald uit de concerngelden.'

- 'De directie van de door Ahold gekochte US Foodgroup heeft contractueel geheime bonussen heeft afgedwongen.'

- 'Ahold CFO Michiel Meurs (inmiddels opgestapt) is verantwoordelijk voor de affaire en heeft geprobeerd met geantedateerde brieven de schandalen met terugwerkende kracht af te dekken'.

- 'Meurs heeft de afgelopen periode een groot belang in aandelen en optie Ahold opgebouwd.'

- 'CEO Cees van der Hoeven (ook opgestapt) heeft Meurs eerder deze week ontslag aangezegd'.

- 'Naar verluidt zijn de accountants van de Amerikaanse Deloitte & Touche organisatie niet bereid, op basis van de veel strengere Amerikaanse accountantswetgeving US GAAP en de wereldschokkende boekhoudschandalen van 2002 in Amerika, de recent bij Ahold aan het licht gekomen schandalen te verdoezelen.'

- 'De in Nederland voor Ahold verantwoordelijke accountants van Deloitte & Touche lijken ook dwars te blijven liggen.'

- 'De toch al sinds enige tijd fors bekritiseerde Cees van der Hoeven schijnt nu ook serieus aan opstappen te denken.