DEN HAAG - KPN heeft over 2002 een nettoverlies geleden van ,54 miljard euro, tegen een verlies van 7,5 miljard euro het jaar ervoor. Het verlies is het grootste uit de geschiedenis van het telecomconcern.

Scheepbouwer: 'Wellicht nog kleine lijken in de kast' (video)

De bloedrode cijfers vloeien vooral voort uit afschrijvingen op goodwill, licenties en deelnemingen. Wordt er daarentegen gekeken naar de resultaten op basis van de dagelijkse activiteiten, dan ziet het beeld er rooskleuriger uit.

Zo steeg de operationele winst in 2002 met 22 procent tot 4,38 miljard euro. Dat is licht boven de gemiddelde verwachting van analisten, die van een winst van 4,34 miljard waren uitgegaan.

Vooral in het vierde kwartaal presteerde KPN behoorlijk. De operationele winst steeg van 665 miljoen euro tot 1,27 miljard euro. Een verbetering van de operationele marges op de activiteiten in vaste en mobiele telefonie droegen bij aan het betere kwartaalresultaat.

Het laatste kwartaal van vorig jaar leverde uiteindelijk ook een vrije kasstroom op van 780 miljoen euro. De laatste drie maanden van 2001 kenden nog een uitgaande kasstroom van 41 miljoen euro.