AMSTERDAM - Veel op het Damrak draaide donderdag om KPN. Uitlatingen van topman Scheepbouwer dat de aandelenemissie fors overschreven is, zorgden voor een opleving van het fonds. Aan het slot moest het aandeel, waarin druk werd gehandeld, toch weer inleveren. KPN verloor 24 eurocent (4,49 procent) op 5,11 euro.

Bekijk de video

De AEX-index noteerde aan het slot een minieme plus van 0,38 punt (0,08 procent) op 506,59 punten. De wisselingen werden door handelaren toegeschreven aan de ontwikkelingen op Wall Street en winstnemingen na een aantal mooie dagen.

De 'financials' deden het zeer behoorlijk. Aegon was zelfs koploper onder de hoofdfondsen met een stijging van 2,7 procent op ,05 euro. ABN Amro pakte 1,4 procent op 18,74 euro. ING moest tegen het eind van de handelsdag iets van de eerdere winst inleveren, maar won toch nog 0,7 procent op 29,50 euro.

Koninklijke Olie

Een van de grote verliezers was Koninklijke Olie, dat ruim 1,4 procent inleverde op 55,50 euro. "Maar de 'Olies' stegen de afgelopen dagen harder dan de rest van de van de hoofdfondsen", aldus een commissionair.

Elsevier

Elsevier maakte eerder op de dag bekend de verwachtingen voor dit jaar te handhaven ondanks de tegenvallende economische ontwikkelingen. Het aandeel werd alsnog beloond, nadat het aandeel eerder op de dag terug moest. De uitgever eindigde bijna 0,7 procent in de plus op 13,44 euro.

MidKap

Op de MidKap moest KLM fors inleveren. De luchtvaartmaatschappij bracht naar buiten in november 10 procent minder te hebben vervoerd. Dat resulteerde in een verlies van bijna 2,5 procent op ,8 euro.

Ballast Nedam

Bij de lokale fondsen moest Ballast Nedam terug. Woensdag maakte het bouwconcern bekend dat het zich terugtrekt uit risicovolle gebieden in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Ook kwam Ballast met een flinke winstwaarschuwing: dit jaar draait het bedrijf een nettoverlies van 50 miljoen euro. Het leverde een min op van 4,17 procent, waardoor het aandeel sloot op 16,77 euro.