AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ruim een jaar na de euro-invoering nog steeds rijen wachtenden die guldens komen omwisselen voor euro's. Nog dagelijks komen ruim zestig bezoekers naar de bankvestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Hoogeveen en Wassenaar. Daarnaast komen er vijftig tot zestig brieven met guldens binnen, aldus het DNB magazine zaterdag.

De bank merkt dat wachtenden soms ongeduldig worden. Maar als ze zelf aan de beurt zijn nemen ze vaak juist alle tijd. "Dan hebben ze er hele verhalen bij. De kasmedewerker ziet dan de rij maar groeien", aldus een werknemer van de DNB.

De bank mist nog circa 10 procent van de guldenbiljetten en ruim de helft van alle Nederlandse munten. Daarbij ging het eind januari om 42,4 miljoen biljetten die 694 miljoen euro waard zijn. De 3,6 miljoen ontbrekende munten zijn 514,8 miljoen euro waard.

Zakken vol bankbiljetten

Sinds 1 januari kunnen de guldens alleen nog bij de DNB worden ingeleverd. Meestal gaat het om kleine bedragen. "Eind vorig jaar kwam hier een dame binnen met een paar plastic zakken vol bankbiljetten. Ze had ergens voor gespaard. Bij het tellen bleek het om 125.000 euro te gaan", aldus een bankmedewerker. "Ze stond erop om dit eurobedrag handje contantje te krijgen." Sinds 1 januari stort DNB de bedragen alleen op een bankrekening van de brenger.

Magnetron

De meeste mensen hebben thuis bij het opruimen nog wat gevonden. Anderen waren een verzameling begonnen maar merken dat ze er toch niets mee doen. Ook komen er veel buitenlanders die van een vorige vakantie nog wat guldens over hadden. De bank krijgt overigens ook verscheurde en verkoolde bankbiljetten en exemplaren die in de wasmachine of magnetron zijn beland. Als meer dan de helft nog over is, krijgt de brenger de hele waarde vergoed.