DEN HAAG - De Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) is zeer bezorgd over de mogelijke vogelpest in de omgeving van Barneveld. Kippen sterven vrijwel acuut aan de ziekte. Het virus is zeer besmettelijk en kan al worden overgebracht door rondvliegende vogels. In een straal van tien kilometer rond het gebied is het vervoer van pluimvee, pluimveemest en broed- en consumptie-eieren verboden, terwijl de pluimveehouders hun scharrelkippen binnen moeten houden.

Voorzitter J. Wolleswinkel van de NOP vraagt alle bezitters van hobbykippen in de Gelderse Vallei en de Veluwe om de dieren binnen te houden. Dit om besmetting met of overdacht van het virus te voorkomen. Wolleswinkel meent dat bij twee van de zes verdachte gevallen al bijna zeker is dat het om klassieke vogelpest gaat. Momenteel vindt volgens hem een tweede diagnose plaats in het onderzoeksinstituut ID Lelystad.

Exportverbod

Als de ziekte definitief wordt vastgesteld, legt de Europese Commissie naar verwachting exportverboden op aan de pluimveebranche. "Dat kost ons tientallen miljoenen euro's per week", aldus Wolleswinkel. "Nederland is bijvoorbeeld de grootste exporteur van consumptie-eieren naar Duitsland."

Duizenden dode kippen

Het ministerie van Landbouw meldde in de nacht van vrijdag op zaterdag dat zes bedrijven verdacht werden van de ziekte. Volgens Wolleswinkel gaat het om drie bedrijven in Scherpenzeel, twee in Renswoude en een in Barneveld. De eerste verschijnselen zouden in Renswoude zijn geconstateerd. De veehouders daar hebben inmiddels stallen met duizenden dode kippen.

Restant van grote uitbraak

Kippen kunnen niet worden ingeënt tegen klassieke vogelpest. Het virus is te veranderlijk voor een anti-virus. Dit is anders bij de pseudo-vogelpest, waarvoor de dieren in Nederland wel massaal zijn ingeënt. Denkbaar is dat het virus vanuit Italië naar Nederland is gekomen. Klassieke vogelpest heerst momenteel onder kalkoenen in Noord-Italië. Het gaat om een restant van een grote uitbraak vier jaar geleden in de Italiaanse streek Lombardijen.