TWEEDE KAMER - Gemeenten die teveel geld vragen voor rijbewijzen krijgen nog een jaar de tijd om hun tarieven te laten zakken. Dat blijkt uit een brief die minister Camiel Eurlings van Verkeer donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit recent onderzoek van de ANWB bleek dat de prijs van een rijbewijs fors kan verschillen per gemeente. Leidschendam-Voorburg is met 21,90 euro het goedkoopst, Deventer met 60 euro het duurst.

Vorig jaar zegde Karla Peijs, de voorganger van Eurlings, de Tweede Kamer nog toe dat een rijbewijs gemiddeld ongeveer 34 euro mocht kosten.

Verschillen

Eurlings vindt de verschillen te groot. Hij kondigt aan dat hij een lijst gaat publiceren met de rijbewijsprijzen van alle Nederlandse gemeenten.

Gemeenten die daar een te hoge prijs voor in rekening brengen, krijgen een brief van de bewindsman. Daarin roept hij die op hun prijs te laten zaken. Doen ze dat niet, dan dreigt Eurlings met een maximumtarief voor het rijbewijs.

ANWB

De ANWB had Eurlings opgeroepen om de prijs direct te limiteren. Ook suggereerde de belangenorganisatie dat burgers zelf zouden moeten kunnen kiezen in welke gemeente zij het rijbewijs willen ophalen.

De minister ziet dat laatste idee, dat rijbewijstoerisme mogelijk maakt, wel zitten. Voorwaarde is dat de zogeheten Gemeentelijke Basis Administratie wordt aangepast, zodat gemeenten over elkaars actuele gegevens kunnen beschikken. Eurlings verwacht dat dat pas in 2011 geregeld is.