DEN HAAG - De Consumentenbond waarschuwt in zijn gids van deze maand voor ooglaserklinieken waar niet-geregistreerde artsen werken. Uit onderzoek van de bond blijkt dat bij drie klinieken van Eye Center Europe het geval te zijn. Dat maakte de Consumentenbond donderdag bekend. De bond eist dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpt bij klinieken met niet-geregistreede artsen.

Van de 38 ooglaserklinieken die de bond onderzocht, krijgen zeven het predikaat matig of slecht. Elf instellingen weigerden mee te doen aan het onderzoek. De zeven matige of slechte centra scoren laag omdat zij bijvoorbeeld met niet-geregistreerde artsen werken, geen onafhankelijke klachtenprocedure kennen of een te algemene toestemming vragen.

Gewaarschuwd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt al in 2005 gewaarschuwd te hebben voor artsen die in Nederland geen officiële registratie hebben. De inspectie was volgens een woordvoerster net van plan dit najaar de ooglaserklinieken weer door te lichten. Als de klinieken niet veilig zijn, kunnen ze in uiterste geval worden gesloten, zegt de inspectie.

Een van de klinieken die het predikaat 'slecht' heeft gekregen, Eye Center Europe, heeft donderdag aangekondigd de Consumentenbond voor de rechter te slepen. Het bedrijf zegt aan alle kwaliteitseisen te voldoen en eist rectificatie en een schadevergoeding.

Prijzen

Afhankelijk van de methode lopen de prijzen van een laserbehandeling van twee ogen uiteen van ongeveer 1000 tot 5000 euro. Hoe duurder een kliniek, hoe prettiger patiënten de totale behandeling ervaren, aldus de Consumentenbond.

De drie klinieken van Eye Center Europe worden als slecht beoordeeld, onder meer omdat zij werken met een buitenlandse medicus die niet in Nederland staat geregistreerd maar opereert onder licentie van een Nederlandse oogarts.

Registratie

Uit onderzoek van de bond blijkt dat consumenten de voorkeur geven aan een geregistreerde arts. Die heeft een diploma dat voldoet aan de Nederlandse normen, spreekt Nederlands en kan bij missers persoonlijk voor het tuchtcollege worden gesleept, aldus de bond. "Wij zijn van mening dat de Inspectie moet ingrijpen en moet zorgen dat alleen geregistreerde artsen dergelijke ingrepen doen."