AMSTERDAM - Windenergie wordt goedkoper dan kernenergie. De kostprijs voor beide energiesoorten is al vergelijkbaar, maar de prijs van kernenergie wordt hoger omdat daar extra kosten bijkomen voor beveiliging tegen terroristische acties.

Windenergie wordt de komende jaren dankzij technische verbeteringen bovendien steeds goedkoper.

Dat schrijft het AD vandaag op basis van een conceptrapport van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) waarover de krant zegt te beschikken. Het ECN deed het onderzoek in opdracht van de Sociaal Economische Raad (SER).

Genoeg ruimte

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders zegt in de krant in een reactie op de bevindingen dat er in Nederland genoeg ruimte voor windmolens is om kernenergie overbodig te maken. "We moeten ervoor kiezen om geen kerncentrale te bouwen met haar gevaarlijke afval en gevoeligheid voor terreur. Ook moeten we investeren in windmolens op zee, zodat ook die betaalbaar worden", zegt de wetenschapper in de krant.

Hoofddocent reactorfysica Jan Leen Kloosterman wil kernenergie niet afschrijven. "Ik ben voor windmolens. Maar als we ook een nieuwe kerncentrale bouwen, kan die vanaf één locatie zo'n twaalf procent van onze energieconsumptie voor zijn rekening nemen", licht Kloosterman toe in de krant.

Beveiliging

De wetenschapper zet ook vraagtekens bij het gevaar van aanslagen. "De beveiliging van kerncentrales is tegenwoordig zo goed dat dat de laatste plek is om een terreurdaad te plegen".

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zou voorstander zijn van kernenergie maar wil volgens het AD nog niet reageren op het rapport. "Los daarvan is en blijft kernenergie de goedkoopste, betrouwbare energiebron", meldt de werkgeverskoepel in de krant.

Het conceptrapport is onderdeel van een onderzoek van de SER-commissie Toekomstige Energievoorziening, naar de vraag of Nederland extra kernenergie moet opwekken.