ORANJESTAD - Na een periode van politiek getouwtrek met Nederland heeft Aruba zijn zin gekregen in het conflict over de verkoop van de Arubaanse Marriott-gebouwen. Nederland wilde als aandeelhouder de opbrengst (circa 170 miljoen euro) in eigen zak steken, maar maakt nu de winst na aftrek van rente en kosten over aan Aruba.

Dat heeft de Arubaanse premier, Nelson Oduber, woensdag bekendgemaakt.

Het conflict tussen de koninkrijkslanden resulteerde bijna in een rechtszaak. De Arubaanse overheid was verontwaardigd dat Nederland als aandeelhouder de winst wilde opstrijken omdat de aandelen slechts tijdelijk waren overgedragen als borg voor een lening die Aruba wilde afsluiten.

"Nederland is dan wel juridisch eigenaar, economisch heeft Aruba wel recht op de opbrengsten", aldus Oduber.

Dwars

Vooral vanwege dit conflict lagen leden van het Arubaanse kabinet de laatste tijd dwars bij het maken van afspraken met Nederland.

Justitieminister Rudy Croes wilde begin juni nog alle banden met het koninkrijk verbreken, deelde hij in een radio-interview mee.

Ultimatum

Vorige week liet premier Oduber weten dat ook hij genoeg had gewacht. Hij beschouwde zijn bezoek aan Nederland, begin deze week, als het ultimatum om de Marriott-kwestie op te lossen.

Pas daarna zouden volgens hem ook andere agendapunten aan de orde komen, zoals over samenwerking met Nederland op het gebied van vreemdelingenbeleid.

Leningen

Het bedrag van ruim 100 miljoen euro dat Aruba uit de verkoopopbrengst van het Marriott Hotel verwacht te krijgen, wil de regering deels gebruiken om leningen af te lossen.