AMSTERDAM - Tuinders in het Westland zijn betrokken bij een miljoenenfraude. De fiscus is enkele tientallen miljoenen euro's misgelopen, laat het Openbaar Ministerie vandaag weten.

Twintig verdachten zijn aangehouden naar aanleiding van een onderzoek van de opsporingsdienst Fiod-ECD. Vier van hen zitten nog vast. Zij komen vrijdag voor de rechter.

De tuinders worden ervan verdacht dat ze hun producten zwart verkochten aan twee groothandels. Deze betaalden contant, waarna ze valse facturen gebruikten om de leveringen te verantwoorden.

Auto's

Justitie heeft in de loop van het onderzoek al voor 'een aanzienlijk bedrag' aan auto's en boten in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op enkele bankrekeningen.

De vier hoofdverdachten zitten sinds 1 april vast, meldt het OM. Zij worden verdacht van witwassen, medeplichtigheid aan belastingfraude, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens de eerste zitting vrijdag wordt bepaald of de verdachten langer vast blijven zitten. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond, behandelt de rechtbank de zaak pas later inhoudelijk.

De overige verdachten moeten later dit jaar voorkomen. Hen wordt belastingfraude ten laste gelegd.