De rente in Europa blijft op hetzelfde niveau. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag besloten de rentetarieven niet verder te verlagen.

Bankpresident Duisenberg stelde op een persconferentie dat het huidige rentepeil voldoet en noemde de financiële omstandigheden in de landen van de euro gunstig. Volgens hem komt de inflatie eind dit jaar 'veilig' onder de 2 procent uit, de doelstelling die de ECB hanteert.

Duisenberg verwacht bovendien dat geen van de eurolanden een begrotingstekort van boven de afgesproken 3 procent krijgt. De afgelopen weken waren er zorgen dat Duitsland hoger zou uitkomen. De president van de ECB voorziet voor Europa een grotere economische groei dan de Verenigde Staten en een economisch herstel dat al in het eerste kwartaal van 2002 begint.

In november verlaagde de ECB de rentetarieven met maar liefst ,5 procentpunt. De herfinancieringsrente, het belangrijkste tarief, daalde toen van 3,75 naar 3,25 procent.

De meeste analisten gingen er vantevoren al vanuit dat de ECB ditmaal zou afzien van een verdere renteverlaging. Woensdag hield de Bank of England zijn rente ook al onveranderd op 4 procent. Wel verwachten ze dat de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, volgende week een verdere renteverlaging zal aankondigen.

Een lagere rente kan gunstig werken op de economie. Maar de ECB stelt niet de instantie te zijn die de economie moet stimuleren. Haar taak is de prijsstabiliteit te bewaken in Europa.