SCHIPHOL - Sommige taxi's op Schiphol blijken met een speciaal kastje kilometerstanden te manipuleren. Ook rommelden sommige chauffeurs met hun meters. Op Schiphol en in Amsterdam zijn woensdag controles.

Dat blijkt woensdag volgens de Koninklijke Marechaussee, de belastingdienst en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) uit de eerste resultaten van de grootscheepse controle van taxi's die op de luchthaven werd gehouden.

"We kregen enkele dagen geleden aanwijzingen binnen voor dit soort misstanden", vertelt woordvoerder Rob Stenacker. "Vandaar dat we tot deze grote operatie zijn overgegaan. Inmiddels zijn er al tien apparaatjes die manipuleren, aangetroffen. Dat is nog zeker niet het eindresultaat."

Taxichauffeurs bij wie de opsporingsdiensten een kastje vinden, wordt belemmering van de opsporing ten laste gelegd. Stenacker stelt dat deze mensen niet hun klanten hebben gedupeerd. Ze proberen de controles van verschillende opsporingsdiensten, zoals de belastingdienst, te belemmeren door een lagere hoeveelheid gereden kilometers op te geven.

Dubbele meter

Een woordvoerder van de belastingdienst zegt dat zijn organisatie nu vooral aan het kijken is of taxichauffeurs de omzetbelasting proberen te ontduiken door te rommelen met hun kilometeradministratie. "We zijn inmiddels verschillende dingen tegengekomen", vertelde de zegsman. Er zijn bijvoorbeeld twee taxi's met een dubbele meter aangetroffen. Een voor de betaling van klanten en een die werd gebruikt voor de kilometeradministratie.

Ook zijn er meters aangetroffen die hogere prijzen berekenden dan de geldende tarieven. Hieruit zou blijken dat er ook klanten door taxichauffeurs blijken te zijn benadeeld. De belastingdienst kijkt woensdag verder of de gecontroleerde taxichauffeurs überhaupt ook als zodanig bij de dienst staan geregistreerd.

Niet klaar

De belastingdienstwoordvoerder verwacht dat de actie van woensdag aanleiding zal zijn voor verdere fiscale onderzoeken. De dienst is overigens nog niet klaar op Schiphol. De definitieve resultaten kunnen daarom nu nog niet worden gegeven.

De controle op Schiphol begon woensdagmorgen om 08.30 uur en duurde tot ongeveer 12.00 uur. Er zijn volgens de marechaussee ongeveer 250 taxi's gecontroleerd. Daarbij is gekeken of zowel de chauffeur als de auto aan de geldende regels voldoen. Inmiddels zijn er rond de dertig auto's voor technisch onderzoek meegenomen.

Niet te spreken

Op de taxistandplaats bij Schiphol zijn veel taxichauffers niet te spreken over de controles. De chauffeurs stonden netjes voor de controle te wachten, maar klaagden over de lange wachttijden.

"Het heeft zeker twee uur geduurd. Dit zijn Gestapo-achtige praktijken", aldus een boze taxirijder. "Je weet dat er rotte appels tussen zitten, maar op deze manier moeten de goede eronder lijden. In de tijd van de controle had ik zeker drie ritjes kunnen doen. Het is al geen vetpot. De luchthaven moet servicegericht bezig zijn, maar tijdens de controle stonden zeker driehonderd mensen op een taxi te wachten bij de aankomsthal."

Te streng

Een andere chauffeur: "Er was meer overlast dan controle. De marechaussee mag elke dag controleren, desnoods twee tot drie keer per dag, maar dit was te streng. Je moest twee uur op je plek blijven staan."

Een volgende chauffeur liet weten dat hij zo'n grote en strenge controle nog nooit had meegemaakt. "Controleren is geen probleem, maar doe het niet in de spits. Doe het midden op de dag." Volgens de chauffeurs werd alles doorgelicht. Zij moesten onder meer papieren tonen, de meter laten controleren en de bandenspanning laten meten.

Amsterdam

De politie houdt woensdag eveneens taxicontroles in Amsterdam. Op Schiphol was de Koninklijke Marechausee al bezig met het controleren van taxi's op de luchthaven. Volgens chauffeurs opereren groepjes politieagenten op diverse plekken in de hoofdstad.

Bij de taxistandplaats op het Centraal Station kwam woensdagochtend een groep van ongeveer twintig politiemensen taxi's controleren, zeiden chauffeurs. Ook op het Leidseplein en andere standplaatsen kwam de politie langs.

Een politiewoordvoerster bevestigde de controles, die volgens haar nog wel even duren. Normaal gesproken vinden dit soort acties in het weekeinde plaats, zei de zegsvrouw. Maar met de actie op Schiphol in het achterhoofd, besloot de politie woensdag ook in Amsterdam controles te houden. "De actie is hier wel kleinschaliger."