AMSTERDAM - Danone heeft meer dan een kwart van de aandelen Numico in handen. Dat bleek uit een melding woensdag bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het Franse voedingsmiddelenconcern kondigde maandag de overname van zijn Nederlandse branchegenoot aan.

Danone hield op dinsdag 10 juli 26,4 procent van de aandelen in Numico, de producent van onder meer Olvarit-babyvoeding. Voor dinsdag was er nog geen melding bij de AFM, wat betekent dat het belang van Danone onder de 5 procent moet zijn geweest. Danone doet het overnamebod, van in totaal 12,3 miljard euro, gestand als twee derde van de Numico-aandelen hiervoor is aangemeld.

Handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers denkt dat Danone dinsdag een flinke hoeveelheid aandelen uit de markt heeft gehaald. "Dinsdag zijn er 90 miljoen stukken verhandeld, een mega omzet. Bij de opening was er een grote koper die minstens 3 miljoen aandelen heeft gekocht op 55 euro", aldus Zwaneveld.

Volgens de handelaar doet Danone er alles aan om een biedingsoorlog te voorkomen. "Zij willen niets aan het toeval overlaten en andere partijen uitsluiten."

De AFM zei woensdag in een reactie dat een bedrijf aandelen mag kopen op de beurs van de over te nemen partij, nadat het een overname heeft aangekondigd.

Onderzoek

Los hiervan maakte de beurstoezichthouder dinsdag bekend een onderzoek te starten naar mogelijke handel met voorkennis rond de overname van Numico. Dit onderzoek heeft betrekking op de handel van vóór de aankondiging van de overname.

Maandag kort na het middaguur werd de handel in Numico stilgelegd op last van de AFM in afwachting van een bericht van het voedingsmiddelenconcern. Het gonsde toen al van de geruchten dat er een overnamebod zou komen.