AMSTERDAM - Het door een boekhoudschandaal geteisterde Ahold krabbelde donderdag op het Damrak weer wat op. Het aandeel eindigde op 3,52 euro, een winst van meer dan 25 procent. Handelaren waren vooral tevreden over het bericht dat de dubieuze transacties bij Ahold-dochter Disco geen financiële gevolgen hebben voor het concern.

De algehele stemming op het Damrak was positief. In de loop van de dag verschenen er steeds meer zwarte cijfers op de schermen. Na de positieve opening van de beurs in New York zette het Damrak een eindspurt in. Uiteindelijk sloot de AEX-index op 258,45 punten, een winst van 5,02 punten, 2 procent.

Ook op de overige Europese effectenbeurzen had een positieve stemming de overhand, mede dankzij meevallende cijfers over de orderontvangst voor duurzame gebruiksgoederen in de Verenigde Staten. De graadmeter in Parijs sloot met een plus van meer dan 2 procent. Frankfurt ging de avondhandel in met een winst van 1,9 procent. Alleen de belangrijkste index in Londen noteerde een lichte min (0,7 procent).