DEN HAAG - Justitie vervolgt een grote Gelderse champignonkweker wegens omvangrijke fraude met biologische champignons. Het bedrijf heeft in 2005 en 2006 ongeveer 400.000 kilo gangbare champignons als biologische op de markt gebracht, blijkt uit de beschuldigingen.

Formeel worden het bedrijf en de 49-jarige directeur verdacht van valsheid in geschrifte. Dat meldde het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Het vermoeden van fraude ontstond vorig jaar nadat was gebleken dat het bedrijf veel meer biologische champignons op de markt had gebracht dan volgens de boekhouding officieel was ingekocht en gekweekt. Bij hoge uitzondering schakelde certificaatverlener SKAL justitie in.

Vervalst

Uit onderzoek van de Algemene Inspectie Dienst (AID) en justitie is gebleken dat orderbonnen, weekoverzichten en afleverbonnen werden vervalst om de hoeveelheden op te krikken. De zogenaamd biologische champignons werden 'geleverd' aan een ander bedrijfje van de verdachte.

Afgaande op het prijsverschil tussen biologische en normale champignons leverde dat per kilo 1 euro meer op. De strafzaak dient op 23 augustus bij de rechtbank in Arnhem.