FRANKFURT - Een Duitse rechtbank heeft treinmachinisten dinsdag verboden verder te staken. De machinistenvakbond GDL wilde het treinverkeer dinsdagochtend met een werkonderbreking tussen 08.00 uur en 11.00 uur stilleggen om eisen in het cao-overleg met spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn kracht bij te zetten, maar na de uitspraak van de rechtbank in Mainz werd de actie na iets meer dan twee uur afgeblazen.

Volgens de rechtbank zijn stakingen of waarschuwingsstakingen niet toegestaan zolang een lopende cao nog niet is verstreken of opgezegd. DB-directeur Hartmut Mehdorn sloot niet uit dat het bedrijf een eis tot schadevergoeding indient bij de bond.

Ook zei hij dat Deutsche Bahn bij de volgende onderhandelingsronde met de machinistenbond niets anders zal aanbieden dan het akkoord dat met twee andere spoorwegbonden is bereikt over een loonsverhoging van 4,5 procent.

GDL-voorzitter Manfred Schell zei dat Deutsche Bahn met de gang naar de rechter de sfeer voor de nieuwe onderhandelingsronde heeft verpest. De machinisten willen een aparte cao, met loonsverhogingen die in sommige gevallen kunnen oplopen tot 31 procent.