DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën maakt zich zorgen over het begrotingsbeleid van de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy. Die heeft aangekondigd dat hij het financieringstekort pas in 2012 op orde wil brengen, twee jaar later dan afgesproken.

Bos vreest dat hiermee de begrotingsdiscipline in de EU onder druk komt te staan, zo zei hij maandag in het Duitse Handelsblatt.

Conjunctuur

Bos wijst erop dat Duitsland en Frankrijk enkele jaren terug weigerden om het begrotingstekort terug te dringen onder het maximum van 3 procent dat volgens de EU-regels is toegestaan. "Vervolgens kwamen ze in grote problemen zodra de conjunctuur omsloeg", aldus de PvdA-minister.

De EU-ministers van Financiën ontmoeten elkaar dinsdag in Brussel. Ook Sarkozy is dan aanwezig. Bos hoopt dat deze de andere lidstaten dan gerust kan stellen.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte toonde zich maandag verbaasd over de uitspraken van Bos. Die geeft volgens hem weliswaar de goede boodschap af aan Sarkozy, maar hij kan beter het Nederlandse overheidstekort op orde brengen "in plaats van gele kaarten aan anderen uit te delen".

Het Nederlandse tekort komt over dit jaar uit op 0,8 procent, ruim een half procent meer dan eerder gedacht. Hierop heeft het kabinet kritiek gehad van onder meer OESO en IMF.