AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft donderdag een nieuw dieptepunt bereikt. Er werd in de ochtendhandel een niveau van 249,62 punten aangetipt, het laagste punt sinds het najaar van . Het waren vooral de financiële fondsen die zakten, met Aegon als dieptepunt. De toonaangevende AEX-index noteerde tegen het middaguur een stand van 250,17 punten. Dat is een daling van 3,19 punten ofwel 1,26 procent.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Volgens een handelaar maken beleggers zich zorgen over de aandelenportefeuilles van banken en verzekeraars. "Ook denken beleggers dat banken hun leningen wellicht niet meer terug krijgen", aldus de handelaar. "Dat Aegon zo diep valt, heeft weer te maken met de grote belangen in de Verenigde Staten." Aegon zakte 7,7 procent tot 8,22 euro, ING 3,4 procent tot 11,19 euro en Fortis 3,6 procent tot 11,87 euro.

Enig herstel met bijna 4 procent tot 2,91 euro was te zien bij supermarktconcern Ahold. Het bedrijf is ver weggezakt na de bekendmaking maandag van een boekhoudschandaal. Volgens de handelaar zijn er de afgelopen dagen beleggers 'short' gegaan. Ze verkochten aandelen om ze later tegen een lagere prijs weer terug te kopen. Overigens was de omzet in het fonds aanzienlijk kleiner dan de voorgaande dagen.

Onder de middelgrote bedrijven viel Corus op. Het staalbedrijf klom 2 cent naar 21 eurocent. Dat is een stijging van bijna 11 procent. In een maand tijd is het bedrijf ongeveer de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Corus wil een bedrijfsonderdeel verkopen en met de opbrengst schulden aflossen, maar de ondernemingsraad in Nederland wil het geld gebruiken voor investeringen.

Ook de andere beurzen in Europa stonden weer in de rode cijfers, maar de schade was daar gering. De toonaangevende graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tegen het middaguur alledrie op een verlies van 0,1 procent.

Euro

Op de valutmarkten noteerde de euro 1,0805 dollar, iets hoger dan het slot van 1,0800 op woensdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging licht omlaag van 0,6825 naar 0,6815 pond.