BRUSSEL - Etiketten op zonnebrandcrèmes worden deze zomer eenvoudiger. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, is verantwoordelijk voor dit initiatief.

Voortaan moet duidelijk worden vermeld in hoeverre UVA- en UVB-filters aanwezig zijn in de crèmes.

UVA straling is verantwoordelijk voor de veroudering van de huid, UVB stralen voor verbranding. Onduidelijke termen als: 'houdt UVA straling tegen' en 'met UVA-filters' worden verboden.

Huidkanker

Een Europa-brede campagne moet daarnaast gaan waarschuwen voor de gevaren van zonnestralen. Zo wordt de consument geadviseerd zich regelmatig in te smeren en de zon te mijden tussen 11.00 en 15.00 uur. Wereldwijd krijgen 3,2 miljoen mensen jaarlijks te maken met huidkanker.

Vooral baby's en jonge kinderen lopen meer risico om huidkanker te krijgen. Zij zouden helemaal niet in de zon moeten zitten of speciale beschermende kleding moeten dragen.

Factor

Volgens de Europese Commissie is het belangrijk om te weten dat zonnebrandcrème met meer dan factor 50 niet beter beschermt tegen verbranding. Beter is het om de huid regelmatig in te smeren met een crème met factoren tussen de 15 en 25 (voor een normale huid).

'Sunblock' of volledige bescherming tegen UV-stralen bestaat niet, zegt de Europese Commissie, die deze etikettering dan ook van de producten wil verbannen.

Veroudering

De Commissie raadt consumenten aan om zonnebrandcrèmes die zowel tegen veroudering als verbranding beschermen. Deze zomer wordt een speciaal Eurpees UVA-logo op crèmes gepresenteerd zodat de consument zeker weet dat in het product met dat label voldoende bescherming tegen deze stralen zit.