ALKMAAR - De Nederlandsche Bank heeft aangifte gedaan tegen supermarktketen Vomar. Filialen van het bedrijf bieden ruim een week eerder dan is toegestaan consumentenpakketten met euromunten te koop aan.

De zaak kwam woensdag aan het licht toen De Nederlandsche Bank werd geïnformeerd over de verstrekking van de europakketten via winkels van de supermarktketen, onder meer in Schagen. De verkoop van de pakketten, die voor 25 gulden aan euro's bevatten, is pas toegestaan vanaf 14 december.

De Nederlandsche Bank heeft de munten niet teruggenomen, maar er wordt hard gewerkt om de verkoop te stoppen. "Wij nemen deze zaak hoog op", aldus een woordvoerder van De Nederlandsche Bank. "Iedereen moet goed beseffen dat de pakketten niet voor 14 december mogen worden verkocht. De verwarring voor de consument moet minimaal blijven.

Maatregelen

Navraag bij diverse filialen leert desondanks dat Vomar de europakketten nog steeds te koop aanbiedt. "Het kost de nodige moeite om de bedrijfsleiding te laten stoppen", erkent een woordvoerder van het euroforum. "We schromen niet om nadere maatregelen te nemen."

De supermarktketen heeft bijna veertig filialen, waarvan de meeste in Noord-Holland.

Sinds begin december hebben bedrijven en ondernemingen de europakketten in hun bezit. Volgens De Nederlandsche Bank zijn vooraf geen afspraken gemaakt over maatregelen als winkeliers zich niet aan deze afspraak houden. De directie van Vomar geeft geen commentaar.

/DOSSIERDe euro