WASHINGTON - Argentinië moet het voorlopig doen zonder kredietverlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF maakte woensdag bekend dat het een lening van bijna ,3 miljard dollar in de zak houdt. De reden is dat een inspectie van het economische herstelprogramma van de Argentijnse regering nog niet is afgerond.

De beslissing van het IMF, genomen na een informele bijeenkomst van het IMF-bestuur in Washington, is een zware tegenslag voor Argentinië. Het land kampt met een schuldenlast van 132 miljard dollar (f 327 miljard) en dreigt daaronder te bezwijken.

Het IMF trekt overigens niet definitief zijn handen af van Argentinië. "Het fonds blijft nauw contact houden met de Argentijnse autoriteiten en wil met ze samenwerken om een duurzaam programma op te zetten", aldus een woordvoerder. De Argentijnse minister van Economische Zaken, Domingo Cavallo, verwacht dat het IMF later deze maand het krediet alsnog uitkeert.

De ingetrokken lening van 1,3 miljard dollar maakt deel uit van een omvangrijk steunpakket van het IMF. Het fonds stelde vorig jaar een pakket samen van bijna 40 miljard dollar en dit jaar kwam daar nog eens 8 miljard dollar bij zodat Argentinië zijn schulden zou kunnen betalen.

Voorwaarde voor uitkering is dat de Argentijnse regering economische hervormingen doorvoert. De regering heeft echter grote moeite met het nemen van harde maatregelen, vooral door weerstand onder de bevolking en bij de oppositie, die in de provincies heerst.

Nu het IMF geen geld uitkeert, neemt het vertrouwen van de financiële wereld in Argentinië waarschijnlijk verder af. Er wordt al gespeculeerd op een devaluatie van de peso die is vastgeketend aan de dollar.

Het IMF heeft volgens ingewijden Argentinië voorgesteld om of de peso te devalueren of de dollar als munteenheid in te voeren. De koppeling van de peso aan de dollar heeft Argentinië veel schade toegebracht. Mede door de hoge koers van de dollar verkeert het land, tot eind jaren negentig de Zuid-Amerikaanse lieveling van investeerders, al meer dan drie jaar in een recessie. Extra schadelijk voor Argentinië was dat Brazilië begin 1999 zijn munteenheid devalueerde, waardoor Braziliaanse bedrijven een gunstigere concurrentiepositie kregen.

In Argentinië heeft de angst voor een kapitaalvlucht al toegeslagen. Afgelopen weekeinde kondigde minister Cavallo aan het opnemen van contant geld te beperken. Hij was geschrokken van de meer dan 1 miljard dollar die binnen 24 uur door Argentijnse spaarders was opgenomen. Woensdag probeerde hij de financiële markten gerust te stellen door deze vorm van kapitaalcontrole weer te versoepelen.

/ECONOMIEIMF versnelt uitbetaling krediet aan ArgentinieIMF akkoord met miljardenlening voor Argentinie