Er worden meer reizen geboekt dan vorig jaar, maar de Nederlandse toerist is wel een stuk zuiniger geworden

DE MEERN - Een crisis in de toeristische industrie is uitgebleven. Dat constateert de reisbranche tevreden bijna een jaar na de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington. Er worden weer meer reizen geboekt dan vorig jaar, maar nu het economisch wat minder gaat is de Nederlandse toerist wel een stuk zuiniger geworden.

"De vakanties worden minder luxe geboekt dan voorheen, mensen gaan minder lang weg en blijven dichter bij huis", stelt directievoorzitter S. van der Heijden van Thomas Cook. Bij de reisorganisatie, met merken als Neckermann en Vrij Uit de tweede van Nederland, gaan ze daarom dit jaar uit van een bescheiden omzetgroei van 2 procent. "Maar ik ben misschien wel de meest pessimistische van de hele reisbranche", aldus Van der Heijden.

Nuchter

De reisbrancheorganisatie Algemeen Nederlands Verbond Reisondernemingen (ANVR) is met het bekendmaken van de jongste boekingscijfers maandag heel wat optimistischer. Dit jaar zijn tot augustus al 2 procent meer reizen geboekt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vliegreizen zitten 3 procent in de lift. "De Nederlandse vakantieganger is nuchter en vliegt gewoon weer na 11 september", zegt ANVR-directeur R. Engeman tevreden.

Alleen vliegen de vakantiegangers nog liever niet buiten Europa. Verre reizen zijn gemiddeld 2 procent minder geboekt.

Noord-Amerika, waartoe ook Canada wordt gerekend, kent nog een dip van 19 procent.

Engeman denkt dat de tegenvallende cijfers voor Noord-Amerika niet veel meer met de aanslagen in de Verenigde Staten te maken hebben. "Door de economische malaise zijn mensen voorzichtiger in hun uitgaven en de VS geldt al langer als een relatief dure bestemming."

Gezien de teruggang van de economie, vindt Engeman dat de Nederlandse reisbranche het toch redelijk goed doet. "Als we kijken naar onze buurlanden Duitsland en Engeland, die 10 tot 15 procent achterblijven, vind ik dat we het niet slecht doen."

TUI Nederland, eigenaar van Holland International en Arke en de grootste reisonderneming van Nederland, denkt voor dit jaar aan een groei die in de pas loopt met de ontwikkeling van de rest van de economie. "Dat komt neer op een plus tussen de 0 en 1 procent. Gezien de afkoeling van de economie en naweeën van 11 september kunnen we daar niet ontevreden over zijn", aldus bestuursvoorzitter L. Frankenhuis.

De derde van Nederland, OAD Reizen, beaamt dat het een moeilijke tijd is en dat er sprake is van een stagnerende groei in de gehele branche. "Doordat wij wat marktaandeel van onze concurrenten hebben weten af te pikken en onze busreizen hebben uitgebreid, groeien wij desondanks flink met zo'n 10 procent", verklaart OAD-directeur G. Boven.