BREDA - Buschauffeurs van Veolia in Midden- en West-Brabant schorten hun acties tegen de bezuinigingen bij het bedrijf zaterdag op. Een ruime meerderheid van de leden van FNV Bondgenoten heeft dat vrijdagavond in Breda besloten nadat Veolia de vakbond heeft erkend als gesprekspartner, meldde bestuurder Jan de Jong na afloop.

Alle partijen gaan vanaf maandag werken aan een 'passende oplossing' voor de verliezen die Veolia lijdt en de arbeidsonrust die de voorgenomen maatregelen teweeg hebben gebracht, aldus zijn toelichting.

Sinds maandag staken de chauffeurs van Veolia in Midden en West Brabant tegen de bezuinigingen. Die zouden voor hen neerkomen op zeker een half uur extra werk per dag zonder een structurele loonsverbetering.

Akkoord

Veolia had over de nieuwe arbeidsvoorwaarden een akkoord bereikt met (een deel van) de ondernemingsraad en wilde de vakbond daar buiten houden. FNV Bondgenoten krijgt van Veolia nu toch alle 'noodzakelijke informatie' om te kunnen oordelen welke ingrepen gerechtvaardigd zijn. Voorwaarde voor de vakbond is dat een oplossing past binnen de huidige cao van de buschauffeurs.

Veolia en de vakbond betwisten tot op heden of het omstreden bezuinigingsplan de collectieve arbeidsvoorwaarden schendt. Het is daarmee echter niet gezegd dat de maatregelen die het bedrijf en OR waren overeengekomen definitief van tafel zijn. "Alles kan", aldus FNV Bondgenoten.

Ultimatum

Ook het ultimatum dat de kleinere vakbond CNV Stads- en streekvervoer aan Veolia had gesteld, is voorlopig opgeschort.

Gedeputeerde Annemarie Moons van opdrachtgever de provincie Noord-Brabant laat in een reactie weten dat ze blij is dat er schot in de zaak zit.