AMSTERDAM - ING, van wie een samenwerkingsverband met Cuba vorig jaar door de Verenigde Staten op een zwarte lijst is gezet, gaat zijn bankactiviteiten in de Cubaanse hoofdstad Havana staken. Dat heeft ING vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters.

ING, dat sinds begin jaren negentig actief is op Cuba, stelt dat de sluiting van zijn kantoor niet voortkomt uit druk van de VS. "Het is een zakelijke beslissing", aldus een woordvoerder. "Het heeft te maken met een onderzoek naar de economische rendementen van onze wereldwijde activiteiten."

De VS hebben de Netherlands Caribbean Bank (NCB), voor 50 procent in handen van ING, vorig jaar op de zwarte lijst gezet. Dit betekent dat Amerikanen geen zaken meer mogen doen met de bank. De overige aandelen van de zakenbank NCB zijn in het bezit van twee Cubaanse financiële organisaties.

De NCB staat op de lijst van de Office of Foreign Asset Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Hierop staan vooral bedrijven die banden hebben met terroristische organisaties.