DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings wil een nieuw APK-keuringsregime al per 2008 invoeren. Het kabinet omarmde vrijdag zijn voorstel om de frequentie te versoepelen voor benzine-auto's. Voor auto's die op diesel en lpg rijden, blijft alles bij het oude, zei Eurlings na de wekelijkse ministerraad.

Het betekent dat personenauto's en lichte bestelwagens voor het eerst na vier jaar wordt gekeurd. Dat is nu drie jaar. Na acht jaar wordt de jaarlijkse keuring heringevoerd.

Diesel

Voor diesel- en lpg-auto's blijft vanwege de verkeersveiligheid en het milieu de frequentie ongewijzigd. Na de eerste keuring na drie jaar moet de auto elk jaar worden gekeurd.

Volgens Eurlings betekent dit een stevige lastenverlichting van (jaarlijks) 23 miljoen euro voor burgers en van 7,5 miljoen voor het bedrijfsleven.

Vaart

Hij wil vaart maken en al per 2008 de nieuwe regeling invoeren. Dat is wel ambitieus, erkende de minister, maar het is simpel voor auto-eigenaars om het begin van het jaar te nemen, in plaats van een regeling die ergens in maart ingaat.

De belangenorganisaties in de autobranche Bovag, RAI en Veilig Verkeer Nederland zijn niet enthousiast over het besluit van het kabinet. "Keuren in een frequentie van 4-2-2-1 is voldoen aan het Europese minimum", stellen ze in een gezamenlijke reactie.

Achteruit

Nederland zet volgens de organisaties een stap achteruit op het gebied van verkeersveiligheid. "Niet voor niets hebben landen waar strenger wordt gekeurd dan het Europese minimum, zoals Nederland en Zweden, een relatief hoge verkeersveiligheid en een bijbehorend laag aantal verkeersslachtoffers".