AMSTERDAM - De stichting Woekerpolis Claim (WPC) en de Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) hebben Nationale Nederlanden voor de rechter gedaagd. Hiermee gaat de eerste collectieve rechtszaak in de zogenoemde 'woekerpolis affaire' van start.

Dat lieten de twee belangenorganisaties vrijdag weten.

De eisers willen dat Nationale Nederlanden klanten compenseert die een beleggingsverzekering hebben afgesloten. Het gaat om het product Flexibel Verzekerd Beleggen, waarvan naar schatting van de belangenorganisaties 260.000 polissen zijn verkocht. Het door Nationale Nederlanden te compenseren bedrag kan volgens de organisaties oplopen tot 2,5 miljard euro.

Schadeclaim

WPC en VCG legden eind vorig jaar al een schadeclaim neer bij de verzekeraar. Dit heeft niet geleid tot een oplossing voor de polishouders.

Onrust

Er heerst al enige tijd onrust rond financiële producten zoals beleggingsverzekeringen. Consumenten, de financiële toezichthouder AFM en de politiek hebben aangegeven dat het veelal om complexe producten gaat met verborgen kosten.

Eind vorig jaar stelde de commissie-De Ruiter dat verzekeraars en tussenpersonen tekortschieten bij het verstrekken van informatie bij beleggingsverzekeringen.

Stukken

Nationale Nederlanden laat in een reactie weten stukken te hebben ontvangen van de belangenorganisaties. De verzekeraar wil op dit moment geen enkel commentaar geven op de zaak.