VEGHEL - Groothandel Sligro heeft zijn MeerMarkt- en Attentformules ondergebracht bij Spar Holding. Door de samenvoeging ontstaat een gespecialiseerde groothandel die alle supermarkten van Spar, Attent en MeerMarkt met een oppervlakte onder de 500 vierkante meter zal bevoorraden.

Sligro brengt 150 miljoen euro aan omzet in Spar Holding, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend. Spar Holding krijgt door de samenvoeging een groothandelomzet van ongeveer 500 miljoen euro per jaar en een marktaandeel van 2,5 procent.

"Er ontstaat zo een gespecialiseerde organisatie en dat is verstandig om zo tegenwicht te kunnen bieden aan de grote supermarkten", aldus Huub van Rozendaal, financieel directeur van Sligro. Sligro wil zich volledig kunnen concentreren op zijn grootschalige formules Golff en EM-TE.

Belang

Na de samenvoeging krijgt Spar een belang van 45 procent, evenveel als Sperwer, dat goederen en diensten levert aan de bij haar aangesloten zelfstandig ondernemers van Plus en Spar-supermarkten. De Spar-ondernemers houden 10 procent. Voor de samenvoeging had Sperwer 90 procent van de aandelen in handen.

Sligro krijgt voor de inbreng van de MeerMarkt- en Attentwinkels een groot deel van de aandelen, maar koopt ook een deel om tot een belang van 45 procent te komen. Ze betalen het belang met de omzet die ze inbrengen en door het afstoten van onroerend goed.

Sligro verwacht dat de samenvoeging positief zal zijn voor de winst per aandeel. De bedrijven hopen de overeenkomst in september af te ronden.