BRUSSEL - Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander hebben net als Barclays uitstel gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het uitbrengen van het formele bod op ABN Amro. Dat maakte het consortium donderdag bekend.

Het consortium heeft uitstel gekregen tot maandag 23 juli. Ook Barclays heeft tot die tijd uitstel gekregen van de AFM. Op 29 mei deed het consortium een biedingsvoorstel dat op 10 juli zou eindigen volgens de Nederlandse biedingsregels. Het consortium verwacht half juli het formele bod aan de aandeelhouders kenbaar te kunnen maken.

LaSalle

Barclays en het consortium zijn verwikkeld in een overnamestrijd om ABN Amro. Een van de struikelblokken in de strijd is de Amerikaanse tak LaSalle, een waardevol onderdeel van de bank voor het consortium.

ABN Amro had het onderdeel vlak voor de plannen van Barclays bekend werden, verkocht aan Bank of America. De Ondernemingskamer blokkeerde de overname, omdat die vond dat ABN Amro de overname eerst aan de aandeelhouders had moeten voorleggen. Daarop stapte ABN Amro naar de Hoge Raad.

Deze moet nog uitspraak doen in de zaak, maar kreeg van de advocaat-generaal Vino Timmerman het advies om de beschikking van de Ondernemingskamer te vernietigen. De Hoge Raad neemt het advies meestal over. Verwacht wordt dat de Hoge Raad half juli met een besluit zal komen.

Barclays heeft 62,8 miljard euro over voor de bank, maar dan wel zonder de Amerikaanse tak LaSalle. Het consortium wil 71,2 miljard neertellen, maar dan wel met behoud van LaSalle.