DEN HAAG - Het vergoeden van de tandzorg voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar zonder eigen risico is haalbaar en betaalbaar. Dat maakte minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag duidelijk in de Tweede Kamer.

In plaats daarvan keert de periodieke tandartscontrole voor alle volwassenen niet terug in het basispakket van de zorgverzekering. Dat was wel afgesproken in het regeerakkoord.

Woensdag toonde Klink zich op aandringen van de Tweede Kamer al positief over het alternatief om de tandzorg voor jongeren te vergoeden. Na het inwinnen van advies bij onder meer Zorgverzekeraars Nederland en de NPCF, het samenwerkingsverband van patiënten- en consumentenorganisaties, was Klink donderdag helemaal overtuigd. Daarnaast blijkt het alternatief met 115 miljoen euro goedkoper dan de tandartscontrole voor volwassenen in het basispakket (184 miljoen).

Het voorstel de tandzorg voor jongeren tussen 18 en 22 jaar te vergoeden is afkomstig van tandartskoepel NMT. Dan gaat het niet alleen om controle, maar ook om behandelingen. De gedachte is dat juist deze groep bij het uit huis gaan extra kwetsbaar wordt voor bederf van het gebit.