DEN HAAG - Een onbekend aantal Nederlandse toeristen is gedupeerd doordat een vlucht naar Marokko met de Spaanse maatschappij Girjet afgelopen dinsdag is geannuleerd. Volgens Girjet heeft de Duitse Touroperator Ufo Flug "tickets verkocht die niet bestonden".

Een woordvoerster van Girjet zei donderdag dat meerdere vluchten vanaf diverse Europese luchthavens met verschillende bestemmingen in Marokko om deze reden zijn afgelast. Exacte cijfers kon zij niet geven.

Voor de gedupeerde reizigers is er weinig hoop dat zij hun geld terugkrijgen, zo vreest de Consumentenbond. De garantieregeling SGR geldt niet voor losse vliegtickets, nog afgezien van de vraag of de betrokken reisbureaus hierbij zijn aangesloten.

Consumentenbond

De Consumentenbond adviseert reizigers geen vluchten meer te boeken via de website van Ufo Flug. "De uitvoering is hoogst onzeker en er zijn al diverse reizigers gedupeerd", aldus een woordvoerster.

"Girjet heeft ons laten weten dat zij stoppen met het uitvoeren van vluchten voor Ufo Flug, omdat de Duitse maatschappij betalingsproblemen zou hebben."

Website

Volgens de bond presenteert Ufo Flug zich op de website als een luchtvaartmaatschappij, maar is het in feite een reisorganisatie die onder meer losse vluchten aanbiedt. De website van de organisatie was donderdagmiddag nog gewoon in de lucht.

De Consumentenbond diende eerder dit jaar al een klacht in over de website van Ufo Flug. Consumenten zouden ongewild aan een boeking vast komen te zitten, de vervoersvoorwaarden waren niet bekend en het was onduidelijk van wie de luchtvaartmaatschappij was.

Ufo Flug heeft deze punten toen aangepast.