AMSTERDAM - Het begon zo veelbelovend woensdag. Na diepe dalingen als gevolg van de Ahold-affaire, kwam de effectenbeurs in Amsterdam woensdag positief uit de startblokken. Maar in de loop van de ochtend kreeg de angst de beleggers toch weer in de greep. De koersen daalden en wantrouwen overheerste de handel.

Beursstemming (video): Tech en financials zetten AEX hoger De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Ahold opnieuw gedumpt, onderzoeken gestart.

Dat bracht de belangrijkste graadmeter AEX een verlies van 1.95 procent of 5,1 op 252,21 punten. Ook de andere beurzen in Europa konden de koerswinsten niet vasthouden. Aan het einde van de ochtend staken geruchten de kop op dat er meer boekhoudschandalen boven water komen. Problemen in het management van de Franse verzekeraar Suez morrelden ook aan het vertrouwen.

Ahold

Ahold moest opnieuw diep door de knieën want iedereen ruikt bloed. Kredietbeoordelaar Moody's waardeerde het aandeel af naar junkstatus, onderzoeken van beursautoriteiten en juridische procedures dringen om voorrang. Het aandeel kroop weg met 20 procent naar 2,57 euro.

De bank/verzekeraars lijden mee met de neergang van het supermarktconcern omdat ze er in meer of mindere mate financieel bij betrokken zijn. Aegon, ING, Fortis en ABN Amro moesten stuk voor stuk een veer laten. Aegon verloor 5,2 procent, ING 4,8, het meest betrokken Fortis 4,1 en ABN Amro 0,8 procent. Aan Van der Moolen gaat deze crisis enigszins voorbij. Het effectenhuis noteerde onveranderd.

Heineken

Mooie jaarcijfers hielden Heineken overeind. De bierbrouwer was de grootste winnaar met een plus van driekwart procent. Ook aan KPN en ReedElsevier ging de crisis voorbij. KPN won een half procent, het uitgeefconcern 0,2.

Ook DSM leed verlies. Het Heerlense chemieconcern lijft een deel in van het Zwitserse Roche en deze farmaciegigant is diep in de rode cijfers gedoken. Kredietbeoordelaars verlaagden hun waardering DSM en DSM moest bijna 1 procent terug.

De andere Europese beurzen begonnen de dag redelijk voortvarend, na de verliezen van de afgelopen dagen. Maar aan het einde van de ochtend was van de winst niets over en kleurden de borden overwegend rood. Parijs verloor 0,8 procent, Frankfurt noteerde een verlies van 1,7 procent en Londen een min van 1,2 procent.

Een opvallende daler was het Franse nutsconcern Suez, dat met 16 procent onderuit ging. Er staken geruchten de kop op dat bestuursvoorzitter Gerard Mestrallet de laan zal worden uitgestuurd. Het bedrijf komt donderdag met jaarcijfers en beleggers vrezen dat die flink zullen tegenvallen. Suez sprak de geruchten later tegen en dat duwde het aandeel weer omhoog.

Ook woensdag kwamen diverse ondernemingen met resultaten. Ondanks grote verliezen verwacht Roche de komende tijd hogere inkomsten. Dat gaf beleggers weer vertrouwen. Minder goed ging het met de Duitse branchegenoot Bayer, dat de afgelopen dagen al flink was gekelderd en na een lagere waardering nog eens 12 procent moest inleveren.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re meldde voor het tweede opeenvolgende jaar verlies te hebben geleden. Het bedrijf maakte tevens bekend dit jaar minder dividend uit te keren. Dat laatste viel slecht bij de beleggers.

Euro

Op de valutamarkt moest de euro terrein prijsgeven. De Europese munt noteerde 1,0755 dollar, tegen een slotkoers van 1,0775 dinsdag. Ten opzichte van het pond sterling zakt de euro van 0,6850 naar 0,6830.