DEN HAAG - De treinen rijden vaker op tijd. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) zei vanochtend dat meer dan 87 procent de norm voor tijdig aankomen haalt.

Vorig jaar reed 84,8 procent van de treinen op tijd. In het eerste kwartaal kwam het percentage dit jaar uit op ongeveer 86,9.

Een trein is op tijd als deze minder dan drie minuten te laat is. Uitvallende treinen worden niet meegeteld.

Eurlings gaat op verzoek van Wijnand Duyvendak (GroenLinks) bij de NS na of sprake is van een sterke toename van de uitval. Eurlings bespreekt later dit jaar ook met de NS of op sommige trajecten vaker treinen kunnen rijden.

Nachttreinen

Eurlings gaf aan dat hij positief staat tegenover de introductie van nachttreinen in Noord-Brabant. Momenteel rijden die alleen in de Randstad. "De vraag is niet of, maar hoe en wanneer het mogelijk is."

Goederentreinen

Het gaat volgens hem om een van de drukste delen van het Nederlandse spoor. Na de aanleg van de Betuweroute hoeven goederentreinen niet meer over dit tracé.

Spoorbeheerder Prorail komt later dit jaar met een rapportage over de mogelijkheden. Een NS-woordvoerder laat weten dat er 'op termijn' wat extra lucht komt in Brabant.