ROERMOND - Essent gaat als eerste energiebedrijf in Nederland probleemgezinnen met forse betalingsachterstanden in verschillende Limburgse steden in principe niet meer afsluiten.

Essent praat daarover met de gemeenten Roermond, Nederweert en Sittard-Geleen, na een geslaagd experiment in Venlo, bevestigde een woordvoerder van het bedrijf een bericht uit de Limburgse kranten donderdag.

Problemen

Andere Limburgse gemeenten zullen waarschijnlijk snel aanschuiven bij het overleg met Essent. Afsluiten verergert de problemen van dergelijke gezinnen, aldus de woordvoerder van Essent.

Het bedrijf meldt ernstige betalingsachterstanden aan de gemeenten, die dit kortsluiten met onder meer Bureau Jeugdzorg en maatschappelijk werk. De achterstallige energienota wordt niet verscheurd, maar via de gezinscoach en schuldsanering wordt een oplossing gezocht.

Proef

"Wat wij nu in Limburg doen, is nog nooit vertoond in Nederland", zegt de woordvoerder van Essent. In Venlo kon tijdens een proef vorig jaar worden voorkomen dat 25 gezinnen met talloze problemen werden afgesloten van gas en licht.

Brand

Het idee om afsluiting te voorkomen ontstond in juli 2002 na een brand in een woning op de Jupiterstraat, waarbij zes kinderen van een probleemgezin om het leven kwamen. Ook daar was gas en licht afgesloten. Provincie Limburg, gemeenten en hulpverlenende instanties werkten sindsdien aan plannen om afsluiting te voorkomen.

Willen eenmaal afgesloten gezinnen opnieuw gas en licht, dan moeten ze eerst 500 euro aansluitkosten betalen, en dat geld hebben ze niet. Afsluiten maakt de ellende alleen maar groter, erkent nu ook Essent.

Rouvoet

Essent en de Limburgse (overheids)instanties lopen met het nieuwe beleid vooruit op de maatregelen die minister André Rouvoet vorige week aankondigde. Hij wil voorkomen dat probleemgezinnen van gas, water en licht worden afgesloten of uit hun huis worden gezet.