AMSTERDAM - Een berg steenkool, maar liefst 20 ton, lag donderdagochtend voor de deur van het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam. Actievoerders van Greenpeace stortten de kolen om het bedrijf ervan te overtuigen te kiezen voor schone energie in plaats van kolencentrales. Dat maakte Greenpeace donderdag bekend.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1879 Rond half tien werd de actie beëindigd door de politie. Daarbij werden negen mensen gearresteerd vanwege een milieudelict. De kolen worden weer opgeruimd.

Greenpeace bedacht de actie naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeksbureau SOMO. Uit het onderzoek Powering Profits, donderdag gepresenteerd, blijkt dat investeringsplannen van energiebedrijven niet bijdragen aan duurzame energievoorziening.

Vervuilende energieopwekking

Het rapport geeft inzicht in de vuile productie en levering van elektriciteit door Nuon, Essent, Eneco, E.On, Electrabel en RWE. Daarnaast laat het rapport zien dat Nuon, Essent en Eneco, die eigendom zijn van provincies en gemeentes, jaarlijks tientallen miljoenen euro verdienen aan vervuilende energieopwekking.

"Nuon denkt zijn vervuiling af te kunnen kopen door bijvoorbeeld het sponsoren van 'Live Earth'. De grote investeringen gaan echter naar zwart in plaats van groen", zegt Femke Bartels van Greenpeace. Ook laat Bartels weten dat het rapport weinig heel laat van het duurzame imago van de energiebedrijven. "Ze bezitten bedroevend weinig schoon productievermogen."

Groene energie

Afgelopen jaar was van de elektriciteitsproductie van Nuon en Essent 5 respectievelijk 15 procent afkomstig uit schone energiebronnen. Schone centrales zijn ook niet te vinden bij E.ON en Electrabel. Eneco produceert zelf vooral duurzaam, maar levert aan zijn klanten slechts 8 procent groene energie.

"Nuon is medeverantwoordelijk voor het klimaat, en heeft als eerste een milieuvergunning voor hun kolencentrale aangevraagd", zegt Bartels. "Om te laten zien wat ze aanrichten, brengen we de vuile kolen die ze willen gebruiken voor het opwekken van energie vandaag naar hen terug."

Greenpeace toonde eerder met onderzoek van het DLR-instituut (het Duitse TNO) aan, dat een duurzame energietoekomst mogelijk is zónder kolen- en kerncentrales.