DEN HAAG - De tandartscontrole voor volwassenen komt hoogstwaarschijnlijk toch niet in het basispakket van de zorgverzekering. Jongeren tussen de 18 en 22 kunnen straks wel op kosten van de verzekeraar naar de tandarts.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei woensdag positief te staan tegenover deze wens van een meerderheid van de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord staat dat de tandartscontrole terugkeert in het basispakket, maar PvdA en CDA omarmden woensdag een voorstel van tandartskoepel NMT om in plaats daarvan de tandzorg voor jongeren te gaan vergoeden.

Controle

Dan gaat het niet alleen om controle, maar ook om behandelingen. Ook de VVD schaarde zich achter dit idee.

Klink zei serieus naar het voorstel te gaan kijken, omdat jongeren die net het huis uit gaan extra kwetsbaar zijn voor bederf van hun gebit. Ook is het nog maar de vraag of er echt veel meer mensen regelmatig hun gebit laten nakijken als dit weer verzekerd wordt. Nu doet driekwart dit al.

Eigen risico

PvdA en CDA willen ook dat het eigen risico van 150 euro niet geldt voor de tandheelkundige zorg voor jongeren. Ook daar gaat Klink naar kijken.

Mocht er toch nog worden gekozen voor de tandartscontrole in het basispakket, dan is de minister van plan dit wel onder het eigen risico laten vallen. PvdA en CDA willen hier vanaf.

Kosten

Donderdag laat Klink de Kamer al weten hoeveel het voorstel voor tandheelkundige zorg voor jongeren kost. De terugkeer van de periodieke controle in het basispakket was becijferd op 184 miljoen euro. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen verwacht niet dat het alternatief duurder is.