EINDHOVEN - De gasmeters in Nederlandse woningen deugen niet. Ze tellen 6 procent meer gasverbruik dan in werkelijkheid het geval is. Huishoudens betalen daardoor gemiddeld 50 tot 100 euro per jaar te veel voor hun gasverbruik.

Dat liet professor Anton van Putten van het onderzoekslaboratorium Anmar in Eindhoven woensdag weten.

Anmar verrichtte afgelopen maand metingen in 32 woningen. Volgens Van Putten gaat het om "gedegen en statistisch betrouwbaar onderzoek". De conclusies zijn samengevat in een rapport dat is overhandigd aan Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD).

Anmar baseerde zijn beweringen tot dusver op vermoedens, maar meent nu dat het onderzoek aantoont dat gasmeters daadwerkelijk niet deugen.

Ondeugdelijkheid

In april stelde Zijlstra al vragen over de ondeugdelijkheid van gasmeters aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. De minster geloofde niet dat huishoudens door onbetrouwbare gasmeters duurder uit zouden zijn, maar gaf energietoezichthouder DTe wel opdracht om onderzoek te doen.

De conclusies van DTe zijn voorjaar 2008 pas beschikbaar.

Sceptisch

EnergieNed, de federatie van Energiebedrijven in Nederland, is sceptisch over de resultaten die Anmar presenteert. Volgens een woordvoerder voldoen de gasmeters aan alle controles volgens de ijkwet.

Verder wijst hij op het onderzoek door DTe dat bewust de winterperiode meeneemt, op het moment dat de gasafname het hoogste is

Huiselijk

De gasbedrijven baseren het verbruik op een aflevertemperatuur van het gas van 7 graden Celsius. Uit onderzoek van Anmar blijkt dat die temperatuur door de huiselijke warmte rond de meterkast in de praktijk gemiddeld 20,1 graden Celsius bedraagt en het gasvolume hoger uitvalt.

Van Putten erkent dat hij belang heeft in het onderzoek. Zijn bedrijf heeft een digitale meter uitgevonden die veel preciezer is dan de zogeheten balgmethode van de gasbedrijven.

Van Putten: "De balgmeting is gebaseerd op een principe uit 1843 en sindsdien nauwelijks is verbeterd."