BRUSSEL - De Spaanse telecomgigant Telefónica krijgt van eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) een boete van bijna 152 miljoen euro.

Telefónica heeft "zeer ernstig misbruik gemaakt van zijn dominante positie op de Spaanse markt voor breedbandinternet", aldus Kroes woensdag.

De boete bedraagt in totaal 151.875.000 euro. Telefónica vroeg andere bedrijven op de markt hoge prijzen voor het gebruik van eigen ADSL-capaciteit. Die bedrijven moesten verliezen maken, om te kunnen concurreren met Telefónica.

Consumentenprijzen

De consumentenprijzen lagen ongeveer 20 procent hoger dan in de rest van de Europese Unie. Het aantal huishoudens met breedbandinternet ligt in Spanje 30 procent lager dan in het gemiddelde van de vijftien 'oude' EU-landen.

"Wanneer de belangen van consumenten en bedrijven in een zo belangrijke markt geschaad worden, lijdt de hele economie daaronder. Ik zal niet toestaan dat dominante bedrijven prijzen opleggen die de liberalisering van de telecomsector ondermijnen", aldus Kroes.

Beroep

Telefónica, een van de grootste telecombedrijven in de EU, kondigde maandag al aan tegen een verwachte boete van Kroes in beroep te gaan.

De boete is de grootste die de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, ooit gaf in de telecomsector. Telefónica maakte zich ruim vijf jaar schuldig aan misbruik van zijn dominante positie, zei Kroes woensdag.